Teknisk informasjon

Smalfilm

8 mm film
8mm film er en et filmformat for levende film der filmremsen er åtte millimeter bred. Den eksisterer i to versjoner – den originale standard 8 mm filmen, også kjent som Vanlig 8 mm eller Dobbel 8 mm, og Super 8. Selv om både standard 8 mm og Super 8 er 8 mm bred, har Super 8 et større bildeområde fordi filmens perforeringer er mindre.

Standard 8 mm (Normal 8) filmformat ble utviklet av selskapet Eastman Kodak under de harde 30-åra, og sluppet på markedet i 1932 for dekke behovet for hjemmefilm som var billigere enn 16 mm. Disse filmspolene inneholder faktisk 16 mm film med dobbelt så mange perforeringer langs hver kant som vanlig 16 mm film. Filmen utsettes for lys (eksponeres) på halvparten av sin bredde, og spolen snus så etter ca 2 minutter opptak. Filmen blir deretter eksponert på den andre halvparten.

8mm_and_super8_and_double8
Etter at filmen er fremkalt, deles filmen langs midten, som resulterer i to lengder av 8 mm film, hver med en enkelt rad av perforeringer langs den ene kanten. Hver ramme er halvparten av bredden og halvparten av høyden av en 16 mm ramme, slik at det er fire ganger så mange bilder i filmområdet som på 16 mm film, noe som gjør at det kostet mindre. På grunn av de to passeringer ble formatet også kalt Dobbel 8. Rutestørrelsen på vanlig 8 mm er 4,8 mm x 3,5 mm og en meter av filmen inneholder 264 bilder. Dobbel 8 filmes vanligvis med 16 bilder per sekund, og en kameraspole varer som regel ca 4 minutter.

Super 8
I 1965, ble Super 8 film lansert og raskt adoptert av amatørfilmskaper. Filmtypen ga bedre bildekvalitet, og var enklere å bruke, hovedsakelig på grunn av et enklere kassettsystem. For å enkelt skille Super 8 film fra Standard 8, fikk spolene til større spindelhull. Derfor var det ikke mulig å montere en Super 8 spole på en Standard 8 projektor, og motsatt.